Nakładem wydawnictwa a5 pod koniec października do księgarń trafi niezwykła książka z pograniczna sztuki i życia. O sztuce towarzyskiego gotowania opowie ceniona historyczka sztuki, Anda Rottenberg.
Anda Rottenberg zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy – dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują.
O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób.
Zajrzyj do książki Andy Rottenberg Kuchnia towarzyska i uczuciowa (kliknij tutaj).
Premiera książki zaplanowana jest na 27 października br.
Anda Rottenberg – historyczka sztuki i krytyczka, autorka licznych publikacji, kuratorka wystaw, dyrektor Galerii Sztuki „Zachęta” w Warszawie (1993–2000), od 1998 roku przewodnicząca Fundacji Instytutu Promocji Sztuki. Autorka m.in. książek: Zbliżenia. Szkice o polskich artystach, Sztuka w Polsce 1945-2005, Przeciąg. Teksty o Sztuce Polskiej Lat 80.,Proszę bardzo, Berlińska depresja. Dziennik.
Źródło: wydawnictwo a5