Determinanty działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, Baraniak Marta, Marszałek Jakub, Starzyńska Dorota

W monografii poruszono ważną i aktualną problematykę dotyczącą działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, która jest jedną z wielu metod przeciwdziałania skutkom nasilających się zmian klimatycznych. Wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych i procesowych umożliwia między innymi utrzymanie dostatecznego nawodnienia gleby, chroni przed chorobami i pasożytami, zwiększa wydajność produkcji. Oddziałuje to również na ochronę środowiska poprzez minimalizację użycia pestycydów i nawozów sztucznych.
W książce zaprezentowano wyniki badania własnego, przeprowadzonego na próbie stu pięćdziesięciu indywidualnych gospodarstw rolnych prowadzących działalność na terenie województwa łódzkiego i udostępniających dane rachunkowe w ramach systemu FADN. Na podstawie zgromadzonego materiału empirycznego autorzy odpowiedzieli na pytanie, jakie czynniki warunkują wdrożenie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Dokonali też kompleksowej analizy oraz oceny działalności operacyjnej i innowacyjnej badanych gospodarstw rolnych. Ponadto dostęp do zmiennych ilościowych i jakościowych, charakteryzujących analizowane podmioty, umożliwił im skonstruowanie modelu ekonometrycznego odnoszącego się do stopnia innowacyjności indywidualnych gospodarstw rolnych w województwie łódzkim.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów z wydziałów ekonomicznych i zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych, pracowników naukowych podejmujących badania nad działalnością innowacyjną i nowoczesnym rolnictwem, a także dla przedstawicieli instytucji zajmujących się doradztwem rolniczym oraz rozwojem obszarów wiejskich.

Kategoria:

Opis

W monografii poruszono ważną i aktualną problematykę dotyczącą działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, która jest jedną z wielu metod przeciwdziałania skutkom nasilających się zmian klimatycznych. Wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych i procesowych umożliwia między innymi utrzymanie dostatecznego nawodnienia gleby, chroni przed chorobami i pasożytami, zwiększa wydajność produkcji. Oddziałuje to również na ochronę środowiska poprzez minimalizację użycia pestycydów i nawozów sztucznych.
W książce zaprezentowano wyniki badania własnego, przeprowadzonego na próbie stu pięćdziesięciu indywidualnych gospodarstw rolnych prowadzących działalność na terenie województwa łódzkiego i udostępniających dane rachunkowe w ramach systemu FADN. Na podstawie zgromadzonego materiału empirycznego autorzy odpowiedzieli na pytanie, jakie czynniki warunkują wdrożenie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Dokonali też kompleksowej analizy oraz oceny działalności operacyjnej i innowacyjnej badanych gospodarstw rolnych. Ponadto dostęp do zmiennych ilościowych i jakościowych, charakteryzujących analizowane podmioty, umożliwił im skonstruowanie modelu ekonometrycznego odnoszącego się do stopnia innowacyjności indywidualnych gospodarstw rolnych w województwie łódzkim.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów z wydziałów ekonomicznych i zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych, pracowników naukowych podejmujących badania nad działalnością innowacyjną i nowoczesnym rolnictwem, a także dla przedstawicieli instytucji zajmujących się doradztwem rolniczym oraz rozwojem obszarów wiejskich.

Dodatkowe informacje

Autorzy

Baraniak Marta, Marszałek Jakub, Starzyńska Dorota

Tytuł

Determinanty działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych

Wydawca

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

ISBN

978-83-8220-366-0

EAN

9788382203660

Tematyka

Ekonomia Biznes